Kirándulások Észak-Szardínián

 

UTAZÁS A MÚLTBAN ÉS EGY KÁPRÁZATOS SZÍNEKKEL, ÍZEKKEL ÉS ILLATOKKAL ÁTITATOTT JELENBEN

Szardíniai tengerpartSzardíniai tengerpart

Kirándulásaink az északnyugati és az északkeleti part közötti útvonalon szervezzük, mivel itt találhatók Szardínia legfontosabb látnivalói, turisztikai nevezetességei. Bízd ránk a szállásfogalást, hogy a kirándulások kivitelezhetőek legyenek!

Algheroi szállás esetén csak az 5., 9. és 10. kirándulás foglalható, semelyik másik erről az oldalról, és a többi oldalról sem (kivéve az algheroi borkóstolót), vagy csak úgy, ha bérautóval eljössz a szigeti észak-keleti partjára.

Az itt feltüntetett árak északi/északkeleti szállásra vonatkoznak (kb. Santa Teresa di Gallurától Cannigionéig), ill. Algheroi szállás esetén (ehhez lásd a 3 kirándulást a weboldal alján). Ha máshol van a szállás, az árak eltérhetnek.

Minimum létszám: két fő (teljes árú, azaz gyerekkedvezmény nélkül)

Utazás: létszámtól függően autóval vagy minibusszal

Időtartam: kb. 9.30-16.30 óra

Az ár tartalmazza: programszervezést, magyar idegenvezetőt, transzfert szállástól szállásig, sznorkeling felszerelést (búvármaszk és légzőcső, kérjük előre jelezni az igényt!)

Aki a szállásra árajánlatot kért tőlünk, viszont egyedül foglalja le ugyanazt a szállást, a kirándulásokon nem tud részt venni, vagy csak jelentős felárral!

 

1. Alghero, Capo Caccia hegyfok és a Santissima Trinità di Saccargia XII. századi templom megtekintése 

 Nézd meg videónkat a kiránduláshoz:

Részt akarok venni!

A szállásról indulunk Algheroba, ahol szabadprogram keretében lehetőség nyílik a vásárlásra is. A 400 éves katalán ill. spanyol befolyás ma is érződik a várfallal körbezárt óvároson. Alghero partjainál a mai napig halásznak korallt, melyet majd az antik városrészben dolgoznak fel és árusítanak többnyire ékszer formájában. Szűk utcácskáival, pálmafákkal szegélyzett romatikus kikötői sétányával és végtelen homokos partszakaszával kétségtelenül Szardínia egyik legszebb városa. Az egész éves kellemes klímának köszönhetően a pálmák a város minden pontján jelen vannak.

Alghero, SzardíniaAlghero, Szardínia

Innen tovább haladunk Nyugatra, ahol a gyönyörű hegyfokot, a Capo Cacciat nézzük meg. A meredek mészkősziklák és a feltűnően kék tenger fantasztikus panorámáról gondoskodik. Az Algheroban feldolgozott, majd árusított korallt innen hozzák a felszínre. Sok madárfaj él itt, mint pl. a kormorán, a vészmadár, a vándorsólyom vagy a ritka korallsirály.

Capo Caccia, SzardíniaCapo Caccia, SzardíniaCapo Caccia, Szardínia

Végül a XII. századi román stílus “Santissima Trinità di Saccargia” bazilikát keressük fel, mely ma is építészeti remekműnek számít. A pisai templomépítészet legjeletősebbje Szardínián. A kevés Olaszországban még fennmaradt román stílusú freskók egyike ebben a templomban található.

Santissima Trinità di Saccargia, SzardíniaSantissima Trinità di Saccargia, SzardíniaSantissima Trinità di Saccargia, Szardínia

A kirándulás ára: 110€/fő, 90€/gyerek 11 éves korig, 2 fő esetén: +10€/fő!      

Az ár nem tartalmazza a belépőt a templomba (kb. 3€/fő).

Részt akarok venni!

2. Gallura túra

Nézd meg videónkat a kiránduláshoz:

Részt akarok venni!

Palau, az északi kisváros a Maddalena szigetcsoportot köti össze Szardíniával. Innen indulnak menetrend szerint a kompok La Maddalena városába. A fő üdülési szezonban Palau városa minden este kézműves vásárral és kultúrális programmal várja mind a helybelieket mind az odalátogatókat. Palau szimbóluma egy medvét formázó gránitszikla, mely a Capo d`Orso nevű hegyfokon található. A hegyre fel lehet mászni, ahonnan gyönyörű kilátás tárul elénk a nem is olyan távoli szigetvilágra.                                     

Palau, SzardíniaPalau, SzardíniaPalau, Szardínia
A Palautól 5 km-re fekvő Porto Rafael Èszak-Szardínia valóságos gyöngyszeme. A tengerparton található kis tér egyedi stílusban épült, alacsony, fehér házaival, sikk üzleteivel igazi turisztikai látványosság. Porto Rafael különleges design villái tökéletesen illeszkednek a természeti paradicsomba. Innen sem elhanyagolható a csodás kilátás a szigetekre.

Porto Rafael Èszak-SzardíniaPorto Rafael Èszak-SzardíniaPorto Rafael Èszak-Szardínia

Santa Teresa di Gallura Szardínia legészakibb városa, ahonnan csak egy órás hajóút választ el Korzikától, melynek partjai észak-nyugati szél esetén (ott a leggyakoribb szélirány) jól láthatók. A város tornyáról remekül belátni a környék fehér homokos strandjait. Santa Teresából egy keskeny földszoroson keresztül jutunk el Èszak-Szardínia talán leghíresebb természeti csodájához, a Capo Testához. A Capo Testa bizarr formájú gránitsziklák együttese, melyek a felismerhető hasonlóság miatt gyakran állatok nevét viselik. Felmegyünk a világítótoronyba is, és felmászunk a kövekre, rá- ill. beülünk a különös formájú sziklákra, sziklaüregekbe, miközben gyönyörködünk az apró strandszakaszok szépségében. A visszaúton az egyik fehér homokos strandon, vagy pedig Porto Pollón, a szörfparadicsomban, lehet fürdeni.

Santa Teresa di Gallura, SzardíniaCapo Testa, SzardíniaCapo Testa, Szardínia

A kirándulás ára: 90€/fő, 70€/gyerek 11 éves korig, 2 fő esetén: +10€/fő!      

Az ár nem tartalmazza a belépőt a medvesziklán (kb. 3€/fő).

Részt akarok venni!

3. A világhírű Smaragdpart

Nézd meg videónkat a kiránduláshoz:

Részt akarok venni!

A fehér homokos strandok, a smaragdzöld és azúrkék színekben pompázó öblök és a különleges formájú szirtek méltán teszik a Smaragdpartot Szardínia egyik legszebb partszakaszává. Kirándulásunkat a hely legismertebb pontján, Porto Cervon kezdjük, melyet IV. Aga Khan alapított a 60-as évek elején, aki egy utazása során beleszeretett a hely szépségébe. Az évek során Porto Cervo Európa luxus nyaralóhelyévé nőtte ki magát, ahol nem ritkán világhírességek is megfordulnak. A különleges építésű exclusive villák és hotelek tökéletesen elvegyülnek a természet zöldjében. Elsétálunk természetesen a kikötőbe is, ahol gyakran látni egy-egy híresség, mint pl. az olasz divattervező Roverto Cavalli vagy Steven Spielberg, gigantikus luxus yachtját. Megtekintjük Porto Cervo különleges hófehér templomát is, mely szárd és modern építészeti elemek kombinációjaként jött létre. Csak csütörtökön lehetőség van egy érdekes “művészpiac”-ra menni és megismerkedni a helyi művészek és kereskedők portékáival. Innen elmegyünk a Smaragdparttól pár km-re fekvő Baja Sardiniára és végül, a fürödni vágyók örömére, ellátogatunk a káprázatos öblök egyikére, melynek fehérhomokos strandja a porcukorra emlékeztet.

Szardínia utazás, nyaralásSzardínia utazás, nyaralásSzardínia utazás, nyaralás

Szardínia utazás, nyaralásSzardínia utazás, nyaralásSzardínia utazás, nyaralás

A kirándulás ára: 90€/fő, 70€/gyerek 11 éves korig, 2 fő esetén: +10€/fő!            

Részt akarok venni!

4. A Maddalena- és a Caprera-sziget

Nézd meg videónkat a kiránduláshoz:

Részt akarok venni!

Palauból komppal megyünk a Maddalena-szigetre és az azonos nevű városba, ahol lehetőség van megnézni a központot és betekintést nyerni az ottaniak hétköznapjaiba. Innen hídon megyünk át a Caprera-szigetre, ahol felkeressük az egyik legszebb fehérhomokos strandot. Aki szívesen gyalogol és szeretne elvegyülni a mediterrán macchiában túrázás közben és megismerni annak jellegzetes növényeit, bokrait, melyekből sok csakis Szardínián nő, azzal egy max. egy órás túraútvonalon közelítjük meg partot. Aki a kényelmesebb módját választja, azzal autóval megyünk el egy nem kevésbé szép strandra. A visszaúton autóval körbeutazzuk a Maddalena-szigetet, felfedezve így az ottani partokat és a gyönyörű kilátást a környező apró szigetekre. Majd a komppal térünk vissza Palau városába.

Szardínia utazás, nyaralásSzardínia utazás, nyaralásSzardínia utazás, nyaralás

Szardínia utazás, nyaralásSzardínia utazás, nyaralásSzardínia utazás, nyaralás

A kirándulás ára: 120€/fő, 100€/gyerek 11 éves korig, 2 fő esetén: 140€/fő!            

Az ár tartalmazza a kompjegyet, de nem tartalmazza a 2017-ben bevezetett adót a Maddalena-szigetre (tavasszal és ősszel: 2,5€/fő, nyáron: 5€/fő).

Részt akarok venni!

5. Castelsardo, Elefánt-szikla, a “tündérház” Sediniben

Nézd meg videónkat a kiránduláshoz:

Részt akarok venni!

Legelőször Sedinibe megyünk. Ebben a kis faluban felfedezzük az ún. tündérházat (i.e. 3000), mely egy igazán különleges sziklába vájt ház, melyet időszámítás előtt sírhelynek használtak, később laktak is benne és ma múzeumként működik. Maradva a prehisztórikus korban megtekintjük a már messziről jól felismerhető elefántot formázó vörös sziklát. Az Elefánt-szikla belsejébe vájt üregeket, azaz a sírkamrákat hívják „domus de janas”-nak, magyarul tündérek házainak. Innen indulunk Castelsardoba. Az óváros egy meredek sziklafalra épült. Felfelé haladva a hegyen mindenütt szemünkbe tűnnek a kis kézzel kötött színes kosarak, Castelsardo jellegzetes kézműves termékei, melyet a falu asszonyai készítenek és adnak el a szűk sikátorokban. A hegy tetején találjuk a fallal körbevett várat, a középkori Sant`Antonio apátságot, és elénk tárul a sziklás tengerpart lenyűgöző panorámája. Végül a környék egyik legszebb strandján lehet fürdeni.

Szardínia utazás, nyaralásSzardínia utazás, nyaralásSzardínia utazás, nyaralás

Szardínia utazás, nyaralásSzardínia utazás, nyaralásSzardínia utazás, nyaralás

A kirándulás ára: 95€/fő, 75€/gyerek 11 éves korig, 2 fő esetén: +10€/fő!            

Az ár nem tartalmazza a belépőt Sediniben (kb. 3€/fő).

Részt akarok venni!

6. “Kult-túra”

Nézd meg videónkat a kiránduláshoz:

Részt akarok venni!

Akit érdekel Szardínia történelme és több ezer éves kultúrája, ezen a kiránduláson megismerkedhet a sziget egyedülálló régészeti csodáival. Arzachena környékén megtekintjük Szardínia egyik legszebb állapotban fennmaradt óriás sírját. A tomba dei giganti, magyarul óriások sírja egy hatalmas, kövekből rakott síremlék, melyet tömeges temetkezés céljából építettek Szardínia egész területén.

Hasonlóan a nuraghe-hoz ezek a megalit kori különös formájú sírkövek is egyedülállóak az egész világon. Ma a turisztikai látványosságon kívül egyes tomba dei gigantik misztikus helynek számítanak, melyet a helybeliek gyógyulás céljából keresnek fel. A test és a lélek gyógyulását az ősi gránitkövekből áramló energiától várják. Érdemes legalább 20 percet relaxálni a hűvös köveken és átadni magunkat a mágneses mező gyógyító hatásának.

A sírtól nem messze található a környék leghíresebb nuraghe-ja. A nuraghe egy a kr. e. 1700-500 között, kötőanyag nélkül egymásra rakott kövekből készült, csonka kúp alakú, zömök torony formájú építmény, mely kizárólag Szardínián létezik. Innen indulunk egy tipikus szárd faluba, mely több mint 20 antik templomával az egyik legérdekesebb Gallurán. Ezenkívül a különleges gránitsziklákkal körülvett táj szépsége miatt érdemes látni ezt a helyet. Aki szeret gyalogolni, azzal felmegyünk az egyik dombtetőre épült mini-templomhoz, ahonnan belátni a gyönyörű hegyes-dombos vidéket egészen a tengerig.
Szardínia utazás, nyaralásSzardínia utazás, nyaralásSzardínia utazás, nyaralás

Szardínia utazás, nyaralásSzardínia utazás, nyaralásSzardínia utazás, nyaralás

A kirándulás ára: 95€/fő, 75€/gyerek 11 éves korig, 2 fő esetén: +10€/fő!            

Az ár nem tartalmazza a belépőt az “óriások sírja”-nál és a “nuraghe”-nál (kb. 7€/fő).

Részt akarok venni!

7. Misztikus túra a sziget belsejében

Nézd meg videónkat a kiránduláshoz:

Részt akarok venni!

Kissé eltávolodunk a tengertől, Palautól kb. 40 km-re a sziget belseje felé indulunk Tempioba. Tempio Pausania a Gallura régió (Èszak-Kelet Szardínia) történelmi és földrajzi központja. Tempio felé haladva mindenütt szembetűnnek a lefejtett kérgű paratölgyek. Portugália és Argentínia után ez a vidék a világ legjelentősebb parafafeldolgozója. A kb. 13 ezer fős városka báját a vakolatlan, szürke gránitköves épületeinek köszönheti. A San Pietro Katedrálistól indulva felfedezzük az óvárost, aminek különleges butikjai sem elhanyagolhatóak, mint pl. egy luxus üzlet, ahol minden ruhadarab és kiegészítő is parafából készült.

Az itt eltöltött séta után felkeressük a három hatalmas és ősrégi vad olajfát. A legnagyobb, ami egyes kutatások szerint Európa legrégibb fája, kb. 4000 éves, a második legöregebb kb. 2500 éves, és a kettő között találjuk a „csupán” 500 éves olajfát.

Elhagyva a híres fákat tovább folytatjuk utunkat a misztikum témakörében és felkeressük a hely tomba dei giganti-ját (a szó jelentése a 6. Kult-túrában). Rövid gyalogút vezet oda, a táj paratölgyekkel teli, mely ennek a vidéknek a jellegzetessége. Végtelen zöld mező tárul elénk hegyekkel a háttérben, az ott legelő tehenektől egy kerítés választ el bennünket. A mohával fedett tölgyek, a csörgő patak titokzatos meseerdő hangulatát idézik.

Szardínia utazás, nyaralásSzardínia utazás, nyaralásSzardínia utazás, nyaralásSzardínia utazás, nyaralásSzardínia utazás, nyaralásSzardínia utazás, nyaralás

A kirándulás ára: 95€/fő, 75€/gyerek 11 éves korig, 2 fő esetén: +10€/fő!            

Az ár nem tartalmazza a belépőt az olajfákhoz (kb. 3€/fő).

Részt akarok venni!

8. Korzika, Bonifacio

Nézd meg videónkat a kiránduláshoz:

Részt akarok venni!

Santa Teresa di Gallurában szállunk a kompra és átmegyünk a 12 km-re található Korzikára, annak is a legdélibb pontján található Bonifacióra. A 60 méter magas, tengerbe zuhanó mészkőfalak tetejére épült városka kétségtelenül Korzika legszebb városa. A kristálytiszta öblöket Korzika felé közeledve már a hajóról megcsodálhatjuk. Egy órás út után érkezünk a norvég fjordokra emlékeztető kikötőbe. Az “alsóvárosból” (a kikötővel egy szintben található városrész) elsétálunk a “felsővárosba” (történelmi óváros), de mielőtt bolyonganánk a labirintusszerű utcákon, a tenger irányába haladunk, ugyanis fentről nézve Bonifacio tipikus mészkő szikláit és a smaragdzöld öblöket fantasztikus panorámában lesz részünk. A várfallal körülvett óvárosban, melyet citadellának is hívnak, lehetőség van ebédelni a sziklaszirtre épült apró és szűk éttermekben, ahonnan a kilátás megfizethetetlen. A délutáni órákban indulunk vissza a komppal.

KorzikaKorzikaKorzika KorzikaKorzikaKorzika

A kirándulás ára: 115€/fő, 90€/gyerek 11 éves korig, 2 fő esetén: 150€/fő!            

Az ár nem tartalmazza a kompjegyet (kb. 60€/fő) és az esetleges belépőket (kb. 4€/fő).

Részt akarok venni!

Algheroi szállás esetén választható kirándulások:

 

9. Bosa és a nyugati part egyik legkülönlegesebb strandja

Nézd meg videónkat a kiránduláshoz:

Részt akarok venni!

Bosa kétségtelenül Szardínia legbájosabb városkája, a domboldalra épült színes házai és a Temo folyó partján sorakozó régi kis halászcsónakok igazi romantikus látképet festenek. Felmegyünk a város szimbólumába, a XII. századi Malaspina várba, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a völgyben fekvő városra és a folyóra. A szabadidős séta után, ahol lehetőség nyílik ebédelni és megkóstolni a helyi édes bort, felkeressük a 2 km-re elhelyezkedő San Pietro templomot, mely Szardínia egyik legrégebbi román stílusú temploma, és Bosa számos temploma közül a legszebb. Ezután következik a strandolás egy nem mindennapi strandon. Nem csupán a fürdés miatt, egy a természet által kialakított medencében, hanem már a puszta látványért is érdemes elgyalogolni és fantasztikus fotókat készíteni.

Bosa, Szardínia legbájosabb városkájaBosa, Szardínia legbájosabb városkájaBosa, Szardínia legbájosabb városkája

Bosa, Szardínia legbájosabb városkájaBosa, Szardínia legbájosabb városkájaBosa, Szardínia legbájosabb városkája

A kirándulás ára: 120€/fő, 90€/gyerek 11 éves korig

Az ár nem tartalmazza a belépőt a Malaspina várban (5€/fő).

Részt akarok venni!

10. Nuraghe Palmavera, Capo Caccia hegyfok, Stintino, La Pelosa, Szardínia legszebb strandja

Nézd meg videónkat a kiránduláshoz:

Részt akarok venni!

Az i. e. 1500-900 épült Nuraghe Palmavera (a szó jelentése a 6. Kult-túrában) a sziget komplex nuragikus falvainak az egyik leghíresebbje. Innen elérkezünk a Capo Caccia hegyfokhoz, hogy élvezzük a gyönyörű kilátást a nyugati partról. Ezután indulunk Stintinoba, az egykor tonhalhalászatáról híres faluba, ahol lehetőség van ebédelni. Innen megyünk a népszerű La Pelosa strandra, melyet egész Europa legszebb strandjai között tartanak számon, finom fehérhomokos partja és sekély, ezáltal nagyon világos színű tengervize miatt.

SzardíniaSzardíniaSzardínia

SzardíniaSzardíniaSzardínia

A kirándulás ára: 120€/fő, 90€/gyerek 11 éves korig

Az ár nem tartalmazza a belépőt a strandra (3,5€/fő) és a “nuraghe”-hoz (5€/fő).

Részt akarok venni!

Az 5. kirándulás (lásd fent) is választható Algheroból. Ára: 120€/fő, 90€/gyerek 11 éves korig

 

Min. 4 főtől: 

11. A Tavolara-sziget

Nézd meg videónkat a kiránduláshoz:

Részt akarok venni!

A kirándulást Olbiában kezdjük, és megnézzük kicsit a város központját. A Gallura legnagyobb és legnépesebb városa az utóbbi években nagy változáson ment keresztül. Sikk üzleteivel, elegáns tereivel, a sok kávézóval és fagyizóval turisztikai célponttá vált, noha a városnak nincs strandja (csak nagy kikötője). Itt található Èszak-Szardínia másik reptere is.

Szardínia, OlbiaSzardínia, OlbiaSzardínia, Olbia

Ezután az Olbiától kb. 15 km-re, délre fekvő Porto San Paoloba megyünk, és itt felszállunk a hajóra, mely a csodálatos Tavola-szigetre visz bennünket. A tengerből több, mint 500 m-re kimagasló sziget már a Smaragdpartról és Északkelet-Szardínia más részeiről is jól látszik. A 6 km hosszú és 1 km széles szigeten kb. 15 fő lakik, és két éttermen és egy báron kívül nincs is más, csak az érintetlen természet. Különleges madárfajok, muflonok és kecskék élnek itt, melyeket néha látni lehet a gránithegyeken. Körbejárjuk a sziget előnyúlványát és fürdünk a fantasztikus öblökben.

Szardínia, TavolaraSzardínia, TavolaraSzardínia, TavolaraSzardínia, Tavolara-szigetSzardínia, Tavolara-szigetSzardínia, Tavolara-sziget

A kirándulás ára: 100€/fő, 80€/gyerek 11 éves korig. Min. 4 főtől !     

Az ár nem tartalmazza a hajó árát: 20€/fő, – 50% 10 éves korig, 0-3 éves korig ingyenes.

Részt akarok venni!

 

 

 

Szardínia