Szardínia látnivalói: Smaragdpart

A Gallúra, azaz Èszakkelet-Szardínia, leghíresebb turisztikai látványossága a Costa Smeralda. A magyarul Smaragdpart egy 55 kilóméternyi partszakasz Portiscotól Liscia di Vaccaig, melyet vitorlázás közben fedezett fel a 60-as évek elején Karim Aga Khan izmaelita herceg.

A többi gazdag emberrel együtt, akinek tervei voltak ezzel a területtel, megalakítja a Smaragdparti Konzorciumot és fillérekért felvásárolja a pásztorok és parasztok földjeit. Az egyszerű szárdok fillérekért eladják birtokaikat, nem sejtve, hogy egy aranybányát adtak ki a kezükből.

Szardínia látnivalók SmaragdpartSzardínia látnivalók Smaragdpart

Aga Khan egy nemzetközi építész-és tájépítész csoportot bíz meg a munkálatokkal, akik egy természetközeli és szervesen a tájba illeszkedő nyaralóvidéket hoznak létre. Az építészcsapat egy fél évig tanulmányozza a szardíniai építészeti formákat, ugyanis nem akarnak a tradíciótól nagyon eltérő épületeket létrehozni. Természetes anyagokat használnak, az észak-keleti part jellegzetes kövét, a gránitot és fát. A házakat levegősen bútorozzák be a szardíniai és a modern kézműipar válogatott darabjaival. Az ebben, az ún. smaragdparti stílusban épült szállodák, mint a Cala di Volpe, a Pitrizza és a Romazzino az építészet igazi remekjeinek számítanak ma is, és nemcsak Szardínia, hanem Olaszország legdrágább hoteljei közé tartoznak.

A 60-as évek végén és a 70-es években kezdik meg az építkezéseket. Ekkor épül a Porto Cervo-i Yachtclub, vagy az Olbia-i repülőtér is, mivel Olbia nincs messze a Smaragdparttól. Az igazi fellendülés a 80-as években kezdődik meg, amikoris az igazi VIP-k felfedezik ezt a különleges, nem mindenkinek megadatható nyaralóhelyet.

Szardínia látnivalók SmaragdpartSzardínia látnivalók Smaragdpart

Időközben Karim Aga Khan elhagyja a Smaragdpartot, mivel nem sikerül megvalósítani továbbfejlesztési terveit. A konzorcium azóta többször is váltott már tulajdonost.

A Smaragparttal együtt felllendül a turizmus a környéki partszakaszokon is, úgy mint Porto Rotondon vagy Golfo di Marinellán, és hasonlóképpen Szardínia egész északi részén, egészen San Teodorotól Santa Teresa di Galluráig.

A Smaragdpart központjának számít Porto Cervo, mely az évek során Európa luxus nyaralóhelyévé nőtte ki magát. A természeti paradicsomba tökéletesen illeszkedő exclusive villák, hotelek és a gigantikus luxus yachtok szimbóluma.

Figyelemreméltó Porto Cervo kikötője, mely a Földközi-tengeren az egyik legjobban felszerelt, 500 férőhellyel, mely májustól szeptemberig nemzetközi vitorlásversenyeknek ad otthont. Porto Cervo, szerintem, legszebb látnivalója hófehér temploma, a Stella Maris, mely szintén a szárd és a modern építészeti elemek kombinációjaként jött létre a 60-as években.

Szardínia látnivalók SmaragdpartSzardínia látnivalók SmaragdpartSzardínia látnivalók Smaragdpart Szardínia látnivalók Smaragdpart

A Smaragdpart legfontosabb látnivalói azonban, ahogy azt a neve is elárulja, a smaragdszínű öblök, apró partszakaszok világos homokkal és gránitsziklákkal szegélyezve, hogy csak néhányat említsünk: Grande Pevero, Cala Granu, Capriccioli.

Szardínia látnivalók SmaragdpartSzardínia látnivalók Smaragdpart

Gyere velünk a Smaragdpartra!