Szardínia látnivalói

 

A természet. Kétség nem fér hozzá, hogy Szardínia legszebb látnivalói a természeti látnivalók, gyakran természeti csodák: különleges formájú hatalmas méretű gránit, mészkő vagy trachit sziklák, tengerből kiálló sziklatömbök, cseppkőbarlangok, túrázásra kiválóan alkalmas hegyek, egy kanyon, paratölgyek és paratölgyerdők, egy fennsík vadlovakkal és természetesen a strandok, öblök, kisebb vagy nagyobb partszakaszok gránitsziklákkal vagy homokdűnékkel körülvéve.

Szardínia sziget, de erről a nagy szigetről elmehetünk hajóval további kisebb szigetekre, amik szintén hemzsegnek a szebbnél szebb öblökben és strandokban gránitsziklákkal vagy homokdűnékkel körülvéve.

Hogy északon a strandok sziklásak, délen homokosak, tévhit, az interneten megtalálható számtalan helytelen információnak köszönhetően. Északon is a legtöbb strand homokos, csak éppen csodálatos gránitsziklák szegélyezik. Ezáltal annyira szépek és különlegesek Észak-Szardínia partszakaszai. A sziget különböző részein a strandok is különbözőek. Változik a homok színe, a környéket meghatározó kő fajtája. Ezért is annyira fontos látnivalói Szardíniának a strandok, hiszen mindegyik más és más, felfedezésük különböző élményt nyújt.

Szardínia látnivalóiSzardínia látnivalóiSzardínia látnivalóiSzardínia látnivalóiSzardínia látnivalóiSzardínia látnivalói

Nagyvárosok, helyesbítek szép nagyvárosok, leszámítva a fővárost, Cagliarit, nincsenek. Ide azért jön az ember, hogy levetkőzze magáról a nagyváros zaját, bűzét, a stresszt és feltankoljon napsütéssel, a naplementék látványával és beszippantsa a meditterán macchia és a pinétaerdők illatát és a kellemes tengeri levegőt.

Kiemelkedő építészeti remekművek vagy híres múzeumok sincsenek, vannak viszont érdekes történetű régészeti emlékek, melyek ebben a formában csak Szardínián fellelhetőek: nuraghe (nincs rá magyar szó), domus de janas, “tündérek háza”, pozzo sacro, azaz kútszentély, tomba dei giganti, óriások sírja”.

Aki további el szeretne merülni Szardínia régészeti látnivalói között, megtekintheti a főníciaiak által alapított antik városok romjait: Tharrost és Norat.

Szardínia látnivalóiSzardínia látnivalóiSzardínia látnivalóiSzardínia látnivalóiSzardínia látnivalóiSzardínia látnivalói

Különleges látnivalónak számít Orgosolo, egy kis hegyi település, melynek házfalait több mint 200 utcai falfestmény ékesíti.

Találunk elhagyott, rejtélyes bányászvárosokat, főleg a dél-nyugati parton, melyek csodaszép partszakaszokra épültek és ma már legfőképp azért érdekesek.

Ezenkívül Szardínián is vannak helyes, mediterrán hangulatú tengerparti települések szűk utcácskákkal, mint Bosa, vagy Castelsardo. Vagy misztikus falvak vagy kisvárosok a Gallúrán, melyek központját csak szürke gránit házak alkotják, úgy mint pl. Tempio Pausania.

Szardínia látnivalói Szardínia látnivalói Szardínia látnivalói Szardínia látnivalói Szardínia látnivalói Szardínia látnivalói

Egy biztos, a szigeten látnivalóból nincs hiány. Egy hét alatt, ahogy azt sokan tervezik, nem lehet mindent megnézni. Hogy mindent lássunk, és még meg is álljunk fürdeni a tengerben minden nap, hiszen a legszebb látnivalók közé tartoznak a strandok, legalább három hétre van szükség.

Az északi rész legszebb látnivalóit felfedezheted velünk, az általunk szervezett kirándulásokon magyar nyelvű idegenvezetéssel.