Szardínia látnivalói: La Maddalena

 

Szardínia egyik legszebb és leglátványosabb része a hét fő szigetből álló szigetcsoport “La Maddalena”, mely 1994 óta nemzeti park. A szigetcsoport 18 ezer hektáron terül el, és 180 km partszakaszt foglal magába.

A gallúriai partokhoz közeli szigetek: Maddalena, Caprera, Santo Stefano, Spargi.

A Korzikához közeliek: Budelli, Razzoli, Santa Maria. E három sziget között helyezkedik el a természet formálta kristálytiszta, átlátszó- és sekélyvízű “medence”, az ún. porto della Madonna, mely a hajókirándulások egyik fő célpontja egyedülálló szépsége miatt.

Szardínia látnivalók La MaddalenaSzardínia látnivalók La Maddalena

Különleges természeti adottságainak köszönhetően nem csak a túrázás és a vitorlázás szerelmesei körében népszerű a Maddalena szigetcsoport. A Szardínia északi részére érkező legtöbb túrista szeretné látni a “rózsaszín strandot”, ami a Budelli-szigeten található, és ma már csak fehér színű. Mivel az oda érkező túristák többsége magával vitte az akkor még rózsaszín homokot, 2000-ben lezárták a strandot és azóta se hajóval, se gyalog nem szabad rámenni, csak a tengerről lehet megcsodálni.

Szardínia látnivalók La MaddalenaSzardínia látnivalók La Maddalena

A hét sziget közül az egyedüli lakott a La Maddalena az azonos nevű kb. 11 ezer fős várossal, mely népszerű kikötőváros és az olasz haditengerészet egyik székhelye. Ma is itt található a haditengerészet egyik parancsnoksága és egy tisztképző iskolája. Igazi mediterrán hangulatú város, szűk utcákkal, jó éttermekkel, bárokkal és sok üzlettel.

Szardínia látnivalók La MaddalenaSzardínia látnivalók La Maddalena

A Caprera-szigetet egy 600 méteres híd köti össze a Maddalenával, így a Maddalenán kívül ez a másik sziget, melyet szárazföldi úton is meg lehet közelíteni. Az összes többit csak a tenger felől. 1856 óta a Caprerán élt, majd itt is halt meg a családjával együtt Giuseppe Garibaldi, akinek jelentős szerepe volt az egységes Olaszország létrehozásában. A háza ma múzeum.

Szardínia látnivalók Caprera szigetSzardínia látnivalók Caprera sziget

Ha szeretnéd látni a La Maddalena szigetet és várost, és ezután fürdeni a Caprera-sziget egyik csodaszép strandján:

Kirándulj velünk!

A szigeten több túraútvonal is található, melyek többsége egy gyönyörű strandra vezet. Ha szeretsz gyalogolni és látni szeretnéd a Caprera-sziget legszebb strandjait:

Túrázz velünk!

A szigetcsoport stratégiai helyének köszönhetően, közel Korzikához, már az ókori rómaiak számára is fontos haditengerészeti központ volt. 1767-ben Piemont és Szardínia királya haditengerészeti bázissá alakítja és attól kezdve a Maddalena szigetcsoport folyamatos háborúskodások helyszínévé válik, Napóleon támadásaitól kezdve a 2. világháborúig. Innen a sok elhagyott épület és erődítmény szinte mindegyik szigeten elrejtve a gránitsziklák között.

A hidegháború idején a Maddalena amerikai hadibázis. A Santo Stefano sziget az amerikaiak atom-tengeralattjáróinak támaszpontja, egészen 2008-ig. Ma itt csupán egy üdülőfalu található.

Az egész szigetcsoport egy természeti paradicsom: összesen 286 kisebb-nagyobb öböl, bizar formájú gránitsziklák, finomszemű fehér homokos partszakaszok sekély medencevilágos tengervízzel:

Hajóval a szigetekhez