Szardínia látnivalók: Gallura

 

Egész Északkelet-Szardíniát hívják így, Santa Teresa di Gallurától egészen San Teodoroig, beleértve a La Maddalena szigetcsoportot is. Az utóbbinak, a Smaragdparttal együtt, szépségük és népszerűségük miatt külön menüpontot szenteltünk.

Palau, fontos turisztikai központ, hiszen a Maddalena szigetcsoportot köti össze Szardíniával. Innen indulnak menetrend szerint a kompok La Maddalena városába. 1875-ben építik itt az első házat, ma kb. 4200 lakosa van. Palau szimbóluma a 122 m-es medveszikla mely a Capo d`Orso nevű hegyfokon található.

Palau és az egész Gallura szeles vidék, innen a szél által formázott különleges alakú gránitsziklák, úgy mint ez a medvét formázó hatalmas sziklatömb, mely ún. tafoni szikla, mely a szél és a kémiai korrózió kombinációjának hatására lett ilyen lyukacsos. Kb. 10 perc gyaloglással jutunk fel a medve lábaihoz, ahonnan pazar kilátás fogad bennünket.

Szardínia látnivalók PalauSzardínia látnivalók Medveszikla

A szeles vidéknek köszönhetően a windszörf és vitorlázás szerelmesei itt kiélhetik szenvedélyüket. A vízi sportok leghíresebb központja Porto Pollo, mely helyet ad mind a windszörfnek mind a kiteszörfösöknek. A szörfparadicsom egy félszigetben végződik, mely tele van gyönyörű gránitsziklákkal és apró kis öblökkel, melyek fürdésre csábítanak.

Szardínia látnivalók Porto PolloSzardínia látnivalók Porto PolloSzardínia látnivalók windszörfSzardínia látnivalók kiteszörf

Santa Teresa di Gallura Szardínia legészakibb városa, 12 km-re Korzikától. Kb. 5300 lakosa van, melynek száma a nyári szezonban megsokszorosodik. A városkát 1808-ban alapítja I. Viktor Emanuel piemonti-szárd király, és osztrák feleségéről, Maria Theresiaról nevezi el. Az egykori halászfalu ma közkedvelt nyaralóhely egy gyönyörű stranddal.

Szardínia látnivalók Santa Teresa di GalluraSzardínia látnivalók Santa Teresa di Gallura

Innen 4 km-re található Èszak-Szardínia, szerintem, legszebb természeti csodája, a Capo Testa. Egy félsziget bizar formájú gránitsziklákkal. Ilyen sok és különleges szikla egy helyen csak itt található, ezért olyan egyedülálló a Capo Testa, ahonnan a gránitot már a rómaiak is elszállították feltehetőleg a Pantheon építéséhez.

Szardínia látnivalók Capo Testa Szardínia látnivalók Capo Testa Szardínia látnivalók Capo Testa Szardínia látnivalók Capo Testa

Palaut, a medvesziklát, Porto Pollot, Santa Teresát, Capo Testát és még sok más érdekességet mutatunk a 2. számú kirándulásunkon:

Gallura-túra

A tengertől kb. 40 km-re találjuk Tempio Pausaniat, mely Olbiával együtt az Olbia-Tempio régió központja. A város báját, ugyanúgy mint a legtöbb gallurai faluét, a vakolatlan világosszürke gránitházak adják. Tempio felé haladva mindenütt szembetűnnek a lefejtett kérgű paratölgyek. Itt van belőlük a legtöbb a szigeten és ezért Tempio Pausania egy másik településsel, Calangianussal együtt a parafakitermelés és feldolgozás központjává vált. A parafafeldolgozásban Szardínia világviszonylatban is az elsők között van.

Szardínia látnivalók Tempio PausaniaSzardínia látnivalók Tempio PausaniaSzardínia látnivalók paratölgyekSzardínia látnivalók parafa

A város 550 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, a Monte Limbara gránithegy lábánál, melynek legmagasabb pontja 1359 m, ahonnan egészen a tengerig ellátunk. Túrázz velünk a Limbara hegyre:

Gyalogtúra

Az emberek a Gallurán főként a turizmusból élnek, hiszen ez egész Szardínia legismertebb és legnépszerűbb része. A turizmuson kívül jelentős a fent említett parafafeldolgozó ipar, és ezen kívül a bortermelés. A Gallura vidéken, ahogy Szardínia más részein is nagyon sok vermentino fehérbort termelnek. A helyi fehérbort a vidék nevéből adódóan Vermentino di Gallura-nak hívják, mely eredetvédett. Ezt a kiváló minőségű, szuperior bort megízlelheted egy kisebb pincészetben egy pici gallurai faluban kilátással a Monte Limbara hegységre:

Borkóstoló túra