Szardínia látnivalói: Alghero

 

Alghero, a kis Barcelona

Alghero is Északnyugat-Szardínián található, de mivel itt, vagyis nem messze, van a sziget egyik repülőtere is, ahova a magyar utasok többsége is érkezik, ezenkívül az egyedüli nagyobb város északon, külön fejezetet szenteltünk neki.

A várost 1102-ben alapítja a genovai Doria család ebben a most is megtalálható erőd formában. 1353 az aragóniaiak (észak-spanyol közösség) legyőzik a genovai flottát a Capo Caccia lábainál. A hosszú ostromlást követően a város lakóit a Baleári-szigetekre telepítik, majd újranépesítik a várost Északkelet-Spanyolország lakosaival. Innen ered Alghero katalán nyelvjárása és spanyol behatása.

Az óváros ma is a genovaiak által épített várfallal van körülvéve. A falat az aragóniaiak bővítik ki és erősítik meg a 14.-16. században.

A majdnem 44 ezer fős Alghero lakosainak száma a nyári szezonban megduplázódik. A város hemzseg a hotelektől, éttermektől, kávézóktól, üzletektől. Mediterrán, szűk utcácskáival, pálmafákkal szegélyzett romatikus kikötői sétányával és végtelen homokos partszakaszával kétségtelenül Szardínia egyik legszebb városa. Az egész éves kellemes klímának köszönhetően a pálmák a város minden pontján jelen vannak.

Szardínia látnivalók AlgheroSzardínia látnivalók Alghero

Sehol máshol Szardínián nincs ennyi korallékszert áruló bolt, mint itt. Ami nem véletlen, hiszen a várostól pár km-re található Capo Caccia lábainál hozzák a felszínre a korallt, amit aztán Algheroban dolgoznak fel.

A város leghíresebb temploma a Szűz Mária Katedrális, melyet az 1530-as években kezdenek el építeni, és kb. 200 évig tart az építése. A gótikus katalán stílust viseli a haragtorony felőli kapu és a nyolcszögletű harangtorony, mely egyesek szerint Szardínia legszebb harangtoronya. A barokk korról tanúskodik a többszínű márvány, mely a központi oltár meghatározó jegye. A főbejárat viszont neoklasszikus stílusban épült a 19. században, melyet pár évvel ezelőtt újítottak fel.

Szardínia látnivalók AlgheroSzardínia látnivalók Alghero

Akgherotól kb. 25 km-re találjuk a Capo Caccia-t, ami nem más, mint egy meredek mészkőszikla, melyet kevésbé a korallhalászatról, sokkal inkább a feltűnően kék tengerről és a fantasztikus panorámáról, de leginkább a Grotte di Nettuno-ról ismernek.

Szardínia látnivalók AlgheroSzardínia látnivalók Alghero

A Grotte di Nettuno-t vagy magyarul Neptun barlangot a Földközi-tenger legszebb cseppkőbarlangjai közé sorolják. Kb. 655 lépcsőfok, az “Escala del Cabirol” vezet le a barlanghoz, mely egyes szakértők szerint 4 km hosszú, de ebből csupán 500 m látogatható. Nem csak maga a barlang a különleges cseppkőképződményeivel, kis sósvízű tavacskájával nagyon szép, hanem az oda vezető út is.

Szardínia látnivalók AlgheroSzardínia látnivalók Alghero

Fedezd fel velünk Algherót és környékét:

 1. Kirándulás