Szardínia látnivalói: Északnyugat-Szardínia

 

Castelsardo és az Elefánt-szikla

A csaknem hatezer fős tengerparti kisváros, Castelsardo romantikus óvárosával, domboldalra épül színes házaival igazi turisztikai látványosság. A legújabb kutatások szerint az 1200-as évek végén alapítja a genovai Doria család a pisaiakkal való harcok idején. Castelsardo óvárosa egy meredek sziklafalra épült. A hegy tetején találjuk a fallal körbevett várat. Itt található a kosárfonás hagyományát bemutató múzeum. De ha nem is megy be az ember a múzeumba, felfelé haladva a hegyen mindenütt szemünkbe tűnnek a kis kézzel kötött színes kosarak, Castelsardo jellegzetes kézműves termékei, melyet a falu asszonyai készítenek és adnak el a szűk sikátorokban. Az óváros leghíresebb temploma a San`t Antonio Katedrális, ahonnan  lenyűgöző a kilátás a sziklás tengerpartra, és a megfelelő szélviszonyok esetén Stintino félszigetére és az Asinara öbölre is. A 16. sz.-ban építik az azóta többször felújított kesőgótikus katedrálist. Nagyon szép Szűz Mária festmény található az oltárnál, mely az ún. “Castellsardo-i mester” munkája. Ennek az ismeretlen katalán mesternek több műve is fellelhető az 1400-1500-as évekből Szardínián. A mester további fára festett műve a templomban megtalálható kriptában belépő ellenében nézhető meg. A katedrális színes majolika csempével kirakott harangtornya Castelsardo szimbolumának számít.

Szardínia látnivalók CastelsardoSzardínia látnivalók Castelsardo

Castelsardotól kb. 6 km-re található Észak-Szardínia egyik népszerű nevezetessége, az Elefánt-szikla. Ez az üreges belsejű trachit, vulkánikus, szikla is egyfajta “domus de janas” azaz “tündérház”, melyből több, mint ezer található a szigeten. A tündérház sírhely volt, melyet kemény sziklába véstek és vallási szobrokkal és falfestményekkel díszítettek a prehisztórikus korban (i.e. 3000-ben). Az elefánt-szikla az idők folyamán kopott ilyen elefánt formájúvá.

Szardínia látnivalók Elefánt sziklaSzardínia látnivalók Elefánt szikla

Fedezd fel velünk Castelsardot, az Elefánt-sziklát és egy annál még sokkal érdekesebb tündérházat + a környék legszebb strandját:

5. Kirándulás

La Pelosa strand

Castelsardotól tovább haladva Nyugatra, Szardínia észak-nyugati csücskében egy félszigeten találjuk Stintino halászfalucskát. Stintinót az 1800-as évek végén alapítják, amikoris az Asinara-szigeten börtönt hoznak létre, és emiatt a sziget lakóinak el kell hagyni otthonukat. A szárd pásztorok és a más eredetű halászok a jobb megélhetés reményében, a tonhalhalászatból kifolyólag, költöznek Stintino félszigetére.

Noha Stintino érdekes kis halászfalu, bájos kikötővel, pár üzlettel, bárokkal, éttermekkel, a hely igazi látványossága a pár km-re fekvő strand. A La Pelosa nem csak Szardínia, hanem Europa legszebb strandjai közé tartozik, mivel finom fehérhomokos a partja és sekély, ezáltal nagyon világos színű a tengervize. A strand olyannyira népszerű, hogy aki megfordul Szardínia északi részén, legalább egyszer el szeretne menni oda. Ebből kifolyólag a La Pelosa akkor is tele van, amikor a sziget többi részén már elfogytak a túristák. A helyi városvezetés a környezetvédelmi károkra hivatkozva tervezi a numerus clausus bevezetését, azaz csak meghatározott számú autót akarnak beengedni.

Szardínia látnivalók StintinoSzardínia látnivalók La PelosaSzardínia látnivalók La Pelosa Szardínia látnivalók La Pelosa

Ha nem szeretnél órákig parkolót keresgélni, vagy felvállalni annak a kockázatát, hogy nem engednek már be autóval erre a strandra, fedezd fel velünk stresszmentesen a La Pelosát és Stintinót:

10. Kirándulás

Asinara-sziget

A La Pelosa strandról jól látszik ez az északi irányba kinyúló 51 km²-es sziget, az Asinara, mely Szardínia harmadik legnagyobb szigete.

Ezt a csodálatos, 110 km hosszú tengerparttal és még a mai napig majdnem érintetlen természeti világgal rendelkező szigetet 2002-ben nemzeti parkká és természetvédelmi területté nyilvánítják. Az Asinara-sziget furcsa lakói, melyek a sziget kuriózumának számítanak, és turisztikai látványosságává váltak, a kis méretű fehér szamarak, melyek csak itt élnek. Eredetük még ma sem bizonyított, feltételezik, hogy a házi szamár és egy afrikai (valószínüleg egyiptomi) alfaj keveréke.

Szardínia látnivalók Asinara-szigetSzardínia látnivalók Asinara-sziget

Kevésbé vidám történet egy másik nevezetessége a szigetnek, a börtön, mely 1885-től 1997-ig működött. Olyannyira maximális biztonságú börtön volt, hogy a több mint száz év alatt csak egyetlen egy rab szökött meg.

A börtön kapcsán sajnos magyar vonatkozása is van az Asinara-szigetnek. Az első világháború kezdetén, 1914-ben a szerb hadszíntéren fogságba esett osztrák-magyar katonákat ide szállították, és a háború végéig embertelen körülmények között tartották őket fogva. 2016. májusában az I. világháborús magyar katonák emlékére és tiszteletére avatott fel emlékművet itt az Asinara-szigeten a magyar köztársasági elnök és a honvédelmi miniszter. Mivel 1997-ig sem turisták, sem kutatók nem látogathatták a szigetet, így a világháborús fogolytábor maradványai is megőrződtek a mai napig.

Az Asinara-sziget csak hajóval megközelíthető, majd be lehet járni gyalog, biciklivel, terepjáró autóval, vagy dotto kisvonattal.

 

Szardínia látnivalók Asinara-szigetSzardínia látnivalók Asinara-sziget