Korzika

 

A két sziget földrajzi közelsége miatt fontos látnivaló lehet a Szardínián nyaralóknak Korzika is, vagy legalábbis Bonifacio, Korzika legdélibb és legszebb városa, melyet csupán 12 km választ el Szardínia legészakibb városától.

Nézd meg videónkat korzikai kirándulásunkról:

 

Részt akarok venni!

Szardínia és Korzika

Íme pár adat, ha összehasonlítjuk a két szigetet:

Szardínia Korzika
Terület 24 ezer km² 8680 km²
Lakosok száma 1,6 milló 330 ezer
Székhely Cagliari Ajaccio
Hosszúság északtól délig 270 km 183 km
Legmagasabb pont 1834 m 2706 m

 

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy Korzika jóval kisebb Szardíniánál, annak kb. a harmada. A Földközi-tenger negyedik legnagyobb szigete, míg Szardínia a második legnagyobb. Lakosainak száma még arányaiban is sokkal kevesebb, Szardínia lakosságának kb. az ötöde. Mivel Korzika területe mind szélességében, mind hosszúságában kisebb, a sziget legfontosabb látnivalóit egy hét alatt meg lehet tekinteni kényelmesen körbejárva a szigetet. Mindezt Szardíniáról nem mondhatjuk el.

A két mediterrán sziget természeti adottságait illetően nagy hasonlóságokat mutat: gyönyörű fehér homokos strandok, gránit sziklák, magas hegyek. Azzal a különbséggel, hogy míg Szardínián elég sokat kell autózni, hogy a strandokról eljussunk a magas hegyekig, addig Korzikán már a tengerhez közel megtaláljuk a magas pontokat.

Korzika

A sziget a 18. század végétől francia uralom alatt áll, és azóta is Franciaországhoz tartozik. Ezért is a hivatalos nyelv a francia. De létezik a korzikai nyelv is, mely a toszkán dialektussal rokon nyelv. A korzikai nyelv eredete a több száz éves Pisa-i uralomra vezethető vissza és ezért nagyon hasonlít az olaszhoz.

 

Korzika legfontosabb látnivalói Szardíniáról indulva nyugat felé és vissza Szardíniára:

Korzika legdélibb csücskében, a Szardíniához legközelebbi ponton találjuk a sziget legszebb városát Bonifaciot. A városnak közvetlenül nincs is strandja, mivel egy magas mészkő- és homokkősziklára épült, de szépségét pont ez adja és teszi annyira különlegessé, mellyel eltért Korzika összes többi városától.

KorzikaKorzikaKorzika

Kirándulj velünk Bonifaciora!

Ajaccio Korzika legnagyobb városa, a sziget közigazgatási központja nagy kikötővel. A legfontosabb turisztikai nevezetessége Napóleon szülőháza. Ajacciotól nem messze kellemes sétát tehetünk a La Parata félszigeten, ahonnan megcsodálhatjuk az Îles Sanguinaires szigeteket. Különösen naplementekor lenyűgöző a látvány.

KorzikaKorzikaKorzika

Ajaccioból főúton juthatunk el Cortebe, Korzika egykori fővárosában, mely tipikus korzikai kisváros a magas hegyek között. Innen vissza a tengerparti irányba a Scala di Santa Regina szurdokban utazunk végig. A kanyargós úton a meredek sziklafalak látványa keveredik a kristálytiszta folyószakaszokéval.

KorzikaKorzikaKorzika

Nem messze Cortetől található a meseszép La Restonica szurdok is. Kiváló túrázási lehetőséget kínál a Lac de Nino tó, mely 1743 méter magasságban fekszik.

KorzikaKorzikaKorzika

Porto bájos tengerparti városkából indulva leginkább hajókirándulással tekinthetjük meg a Scandola-félszigetet, melyet az UNESCO felvett a Világörökségek közé.

KorzikaKorzikaKorzika

Portotól nem messze találjuk a Calanches de Piana sziklákat, melyek szintén az UNESCO Világörökség részei. A hatalmas méretű, bizar formájú, vörös színű sziklák Korzika legjellemzőbb nevezetességeihez tartoznak. Túrázhatunk a 331 m magas Capu Rossu sziklához, felérve a keskeny ösvényen itt is fantasztikus panoráma fogad bennünket.

Èszak fele haladva érdemes betérni Calviba, Kolubusz Kristóf szülővárosába. Gyalog bejárni Pigna és Sant`Antonio kis falucskákat és élvezni a citrom- és olajfákkal szegélyezett tengerparti táj szépségét.

KorzikaKorzikaKorzika

KorzikaKorzikaKorzika

Míg el nem ér az ember Île Rousse városkába, ahol nem lehet kihagyni a sétát a zöld-fehér világítótoronyhoz és az onnan élvezhető kilátást Korzika északi részére.

KorzikaKorzikaKorzika

Szerpentines utakon bejárható a sziget legészakibb csücske, a Cap Corse félsziget. Olyan különlegességeket találunk, mint Nonza “fekete” strandja.

KorzikaKorzikaKorzika

Bastia, Korzika második legnagyobb városa repülőtérrel és kompkikötővel is rendelkezik. Végig haladva a keleti parton elérkezünk délre Porto-Vecchioba, mely káprázatos fehér homokos strandjai miatt Bonifacio után a legnépszerűbb célpontja a Korzikára utazóknak.

KorzikaKorzikaKorzika