Mirtuszlikőr, a tipikus szardíniai ital

A héten nagy örömünkre végre üvegbe tölthettük a mirto-t, és már “csupán” 2 hónapot kell várnunk, hogy végre megkóstolhassuk a saját készítésű mirtuszlikőrünket. Ebben a blogban megtudhatjátok, hogyan készül.

 

Mirtusz

A mirtusz, latin neve myrtus communis, olaszul mirto, egy örökzöld cserje, amely a Földközi-tenger vidékein vadon terem, illatos fehér virága és sötétkék bogyótermése van. Olaszország tengerparti részein sok helyen megtalálható, de mivel Szardínián különösen sok nő belőle, ezért ott ipari mennyiségben is készítik a mirtuszlikőrt .

Szardíniai mirtusz  Szardíniai mirtusz

A mirtuszlikőr elkészítése

Igazából kétféle likőr létezik: a mirtusz leveléből készült “fehér” likőr (mirto bianco) és a bogyójából készült “piros” likőr (mirto rosso), ami igazából lila színű. Mivel ez utóbbi sűrűbb és intenzívebb ízű, ezért ezt kínálják inkább az éttermekben, és ezt isszuk és készítjük mi is.

Pontos recept nem létezik, mindenki kicsit máshogy csinálja, az interneten is rengetegféle leírás létezik. Mi így csináltuk:

Hozzávalók:

500 g friss mirtuszbogyó

0,5 liter tiszta szesz

min. 300 g méz (a cukor helyett)

December közepétől/végétől egészen januárig lehet leszedni a mirtuszbogyókat a bokorról. Mi december közepén szedtük le. A szedés után megmossuk, leterítjük egy konyharuhára, majd kiválogatjuk a sérült, nem szép bogyókat és 2-3 napig szárítjuk.

szardíniai mirtuszszardíniai mirtusz

Ezután a bogyókat egy üvegbe tesszük és felöntjük az alkohollal, majd lezárjuk az üveget. 40-50 napig hagyjuk összeérni a bogyókat az alkohollal sötét helyen.

Tipikus szardíniai mirtuszlikőrTipikus szardíniai mirtuszlikőr

45 nap elteltével feloldjuk a mézet (vagy cukrot) 1 liter vízben, felforraljuk, majd lehűtjük. Közben leszűrjük a mirtuszbogyókról az alkoholt egy gézen keresztül. Ezután összenyomkodjuk és kipréseljük a mirtuszbogyókat ugyanezen a gézen keresztül és a kifolyt levet is az alkoholos folyadékhoz öntjük.

Tipikus szardíniai mirtuszlikőrTipikus szardíniai mirtuszlikőrTipikus szardíniai mirtuszlikőrTipikus szardíniai mirtuszlikőr

A mézzel vagy cukorral készített lehűtött szirupot hozzádjuk ehhez a lila mirtuszléhez, és jól összekeverjük. Ezután üvegekbe töltjük a félig kész likőrt.

Tipikus szardíniai mirtuszlikőrTipikus szardíniai mirtuszlikőrTipikus szardíniai mirtuszlikőr

A fogyasztásra még két hónapot kell várnunk. A várakozási idő első 15 napján 3-4 naponként fel kell rázni az üvegeket. Lehűtve a legfinomabb, vacsora után. Salute!

Tipikus szardíniai mirtuszlikőrTipikus szardíniai mirtuszlikőr