Szardínia autóval – gondolatok a karanténból

Reménykedtünk a május 4.-ben, hogy végre ránk tör a várva várt szabadság, de nem így történt. Tegnap, azaz vasárnap este az olasz miniszterelnök bejelentette a döntést. Annyi változik csupán számunkra a jövő hét hétfőjétől, hogy már lehet sétálni és futni is, és nem csak a ház körül (ha jól értjük), de nem lehet autóba ülni és elmenni oda ahova akarunk, pl. túrázni a természetben, mindenki marad azon a településen, ahol lakik (kivétel a munka és rokonlátogatás miatti utazások, amik minket nem érintenek).  A “nyitás” szigorúan a régió határain belülre vonatkozik, tehát egyelőre Szardíniáról nem lehet kimenni és Szardíniára sem jöhet senki (munka céljából igen, olasz hagyományhoz híven az “autocertificazione”-nak hívott dokumentummal).

Most reménykedhetünk a május 18-ban, amikor is újabb rendeletet hoz majd a kormány, de talán felesleges beleélnünk magunkat (és az interneten olvasni az újságírók, és további “szakértők” jóslatait a jövőre nézve), nehogy annak is a nagy csalódás legyen az eredménye…

A kérdésekre “Mikor nyitja meg határait Olaszország (és a többi európai ország)?”, “Mikor jöhetnek újra turisták ebbe a jórészt a turizmusból élő országba?”, “Mikor lehet újra repülni?” a válaszok most nagyon távolinak tűnnek, csak találgatások vannak, de semmi biztos.

Ebben a bizonytalanságban és persze a vírustól való félelemben gondoltam az autós utazásra, amit ezen a nyáron, ill. egész évben valószínű sokan választanak majd a repülő helyett egész Európában.

Szardíniára eddig is jöttek magyar vendégeink autóval, elképzelhető, hogy a jövőben még többen részesítik majd előnyben a repülővel szemben. Nekik összegyűjtöttem pár hasznos információt:

Sokan kérdeztétek már, hogy én ajánlom-e az autóval utazást Szardíniára…először is mindenkinek magának kell tudni, hogy képes-e annyit vezetni, amennyi Livornóig szükséges (én személy szerint, nem szívesen :), innen megy ugyanis a komp (főleg) Olbiába, Szardínia északkeleti partjára. Genovából is lehet jönni a szigetre, de Magyarországról az előbbi olasz város közelebb van. A livornoi kikötő Budapestről kb. ezer km, azaz kb. tíz órás út szünet nélkül. Az ország keleti részén élőknek még ennél is többet kell vezetniük. Az autós utazásnál előnyben vannak viszont a Délnyugat-Magyarországon lakók, hiszen ők kb. 220 km-t megspórolnak a fővárosiakkal szemben.

Ha kényelmesen szeretsz utazni, és több szabadságod is van, megszállhatsz valahol Észak-Olaszországban, esetleg ott is eltölthetsz egy-két napot (mint tudjuk, látnivalóból nincs hiány), és utána kezdheted meg szardíniai nyaralásod.

Ha viszont nincs annyi szabadnapod, és amúgy is könnyedén le tudsz vezetni (pár szünettel) 8-10 órát, akkor egyenesen Livorno kompkikötőjét kell megcéloznod.

 

Szardínia autóvalSzardínia komppalSzardínia autóval

A kompjegyet mindeképp ajánlatos interneten előre lefoglalni. Egyesek szerint főszezonban, azaz augusztusban még ülőhelyet is (a komp belsejében, olaszul “poltrona”-nak nevezik a komptársaságok weboldalán) tanácsos előre foglalni és fizetni, mivel még leülni sem lehet majd, mert annyian lesznek a kompon. Mi mindig az elő- és utószezonban utazunk a komppal, tehát májusban és októberben, amikor is a Grimaldi Lines-nak vannak a legalacsonyabb árai, ráadásul úgy, hogy az utolsó pillanatban foglaljuk, egy-két nappal indulás előtt. A nyári hónapokra érdemes végignézni mindegyik komptársaság weboldalát, mert az árak a főszezonban eltérhetnek.

A foglalás előtt el kell döntened, mikor szeretnél a kompon utazni, napközben, vagy éjszaka. Ha éjszaka, akkor ajánlatos kabint is kivenni a kényelmes utazáshoz, kisgyerekekkel meg főleg. A kabinnak viszont pluszköltsége van, de a Magyarországról utazóknak ez lehet egy ideális megoldás, hiszen egész nap lehet vezetni, és este 20-21 órakor felszállni a kompra és aludni a kabinban lévő “ágyakon”.

Indulnak délelőtt is kompok, ami azt jelenti, hogy akkor egész éjszaka kell vezetni. Voltak már vendégeink, akik pár évvel ezelőtt így utaztak 4! kisgyerekkel Szardíniára, és nekik ez bevált, mert a gyerekek így legalább aludtak egész éjszaka az autóban. A nappali utazás másik előnye, hogy a nyaralás már a kompon elkezdődik, hiszen egész nap látod a tengert, és ha szerencséd van, még delfinket is!

Szardínia autóval és komppalSzardínia autóval és komppalSzardínia autóval és komppal

Itt a lap alján megtalálod a különböző komptársaságokat belinkelve, tehát megnézheted a weboldaljaikat és összehasonlíthatod az indulási idejüket ill. az árakat.

A legtöbb komp Olbiába érkezik, ami azért is szerencsés, mert ezen a partszakaszon találhatóak Szardínia legszebb látnivalói, a sziget legszebb, leghíresebb strandjai. Felesleges további több száz kilométert autózni délre, mikor Olbiától északra kb. 25 km-re van a Smaragdpart, 40 km-re Palau, ahonnan eljutunk a La Maddalena szigetcsoportra és 60 km-re Santa Teresa di Gallura, ahonnan még Korzikára is áthajózhatunk. Nem beszélve a sok fehér homokos strandtól Olbiától délre max. 30 km-res távolságban.

Szardínia legszebb strandjaiSzardínia legszebb strandjaiSzardínia legszebb strandjai

És ha már nincs kedved a további kocsikázáshoz, és keresgéléshez, jöhetsz velünk kirándulni, és mi elviszünk az igazán szép helyekre, mi parkolunk helyetted ott is, ahol nincs parkoló 😉

Programok Észak-Szardínián