Gasztrotúra Szardínián

A világ összes turistája az olasz konyha miatt (is) megy a csizmaországba nyaralni. Nincs ez máshogy Szardínián sem. A gyönyörű tenger és a többi természeti látnivaló után a sziget konyhája lehet a harmadik ok, amiért minden évben ellátogatnak ide a nyaralók.

Itt is megtalálhatók az olasz konyha legjobbjai, de még azokon kívül a sziget saját specialitásokkal is rendelkezik, melyeket nem hagyhatsz ki szardíniai nyaralásod alatt.

A következő 3 gasztrotúrához általunk ismert éttermeket/helyeket választottunk, ahol mi magunk is ettünk már, és ahova a helyiek is járnak, ill. személyesen ismerjük a tulajdonost. Ezáltal tudjuk garantálni neked a minőséget a turistacsapdákkal szemben.

Ahogy a kirándulásaink is, minden gasztrotúra tartalmazza a transzfert szállástól szállásig, de csak akkor, ha kivitelezhető távolságra van. Ezért, ha érdekel ez a program, hagyd, hogy mi foglaljuk le a szállásod. Ha már lefoglaltad a szállást, és az túlságosan messze van a túrák helyszínétől, vagy felárral, vagy egyáltalán nem tudjuk kivitelezni a kirándulást.

 

1. Barbagia túra és ebéd a pásztorokkal – Hússpecialitások

Ezen a túrán a Barbagia vidéket járjuk be, kipróbálva az igazi szárd spacialitásokat, mely nem a hal! Ez a sziget közepén elhelyezkedő gyönyörű vidék meglehetősen messze van tőlünk, de mivel minden egyes alkalommal, mikor ott járunk, ott hagyjuk a szívünket, ahogy az olaszok mondják…Ezért ezt is mindenképp meg szeretnénk mutatni nektek.

A kirándulás első pontja Mamoiada, ahol megtekintjük a tradicionális szárd maszkok múzeumát. A múzeum nagyon látványos: először egy szuper videó mutatja be ezt a nagyon érdekes és misztikus hagyományt, a maszkkészítéstől a Mamoiada-i karneválig. Majd egy másik teremben megnézzük az autentikus maszkokat és öltözékeket.

Gasztrotúra Szardínián, BarbagiaGasztrotúra Szardínián, BarbagiaGasztrotúra Szardínián, Barbagia

Innen megyünk elfogyasztani az ebédet a pásztorokkal kint a szabadban egy gyönyörű vidéken a hegyek között. Minden étel helyi termékekből készül, a környező falvakból hozzák őket. A pásztorok zenélni és énelkelni is fognak, amire táncolni is lehet!

Gasztrotúra Szardínián, BarbagiaGasztrotúra Szardínia, BarbagiaGasztrotúra Szardínián, BarbagiaGasztrotúra Szardínia, BarbagiaGasztrotúra Szardínia, BarbagiaGasztrotúra Szardínia, Barbagia

Utolsó állomás Orgosolo, a híres “graffiti falu”, ahol a házak falára felfestették az egész szárd, olasz és európai történelmet.

Szardínia, OrgosoloSzardínia, OrgosoloSzardínia, OrgosoloSzardínia, OrgosoloSzardínia, OrgosoloSzardínia, Orgosolo

 

Menü

Helyi ricotta

Előétel helyi kolbászból és más húsfélékből (pl. szalonna, sonka)

Főtt birkahús krumplival és hagymával

Nyárson sült “porceddu” (malac)

Helyi “pecorino” sajt (juhsajt)

Két fajta szárd kenyér: “carasau” és “ispianadas”

“Cannonau” vörös bor

Gyümölcs

Helyi édesség

Helyi “grappa” (törkölypálinka)

Gasztrotúra Szardínia, BarbagiaGasztrotúra Szardínia, BarbagiaGasztrotúra Szardínia, BarbagiaGasztrotúra Szardínia, BarbagiaGasztrotúra Szardínia, BarbagiaGasztrotúra Szardínia, Barbagia

A gasztrotúra ára: 110€/fő+ 25€/fő az ebéd, 90€/gyerek 11 éves korig (12,50€/fő az ebéd 9 éves korig)

Az ár tartalmazza a kirándulást ebéddel. Nem tartalmazza a belépőt a múzeumban: 5€/fő

Részt akarok venni!

2. Gasztrotúra Castelsardóban – Halspecialitások

Noha a tradicionális szárd konyha alapja a hús, sziget és a tenger lévén itt is találunk kiváló friss halételeket. Ezen a túrán megtekintjük az 5. kirándulás legfontosabb nevezetességeit: Castelsardót, az Elefánt-sziklát és a “tündérházat” Sediniben. Az 5. kirándulás részletes leírását itt találod: http://www.sardinia-emotions.com/programok-szardinia-utazas/latnivalok-kirandulasok-eszak-szardinian/

Közben ebédelünk egy tradicionális halétteremben, kissé eltávolodva a turistanegyedtől. Az étterembe minden nap viszik a frissen fogott halat, ezért nem kell előre eldönteni a menüt, így mindenki kiválaszthatja a neki leginkább tetsző halat, vagy tengeri herkentyűt. Ajánljuk a 10 fogásos “antipastit” (előételt)!

Gasztrotúra SzardíniánGasztrotúra SzardíniánGasztrotúra SzardíniánGasztrotúra SzardíniánGasztrotúra SzardíniánGasztrotúra Szardínián

A gasztrotúra ára északkeleti szállás esetén: 90€/fő + az ebéd ára, 70€/gyerek 11 éves korig + az ebéd ára.

A gasztrotúra ára északnyugati szállás esetén: 100€/fő + az ebéd ára, 80€/gyerek 11 éves korig + az ebéd ára.

Részt akarok venni!

3. Gasztrotúra a Gallurán – Hússpecialitások

Ezen a kiránduláson a Gallura túrát du. 15 órakor kezdjük, megtekintve ennek a vidéknek az összes nevezetességét: Palaut, Porto Rafaelt, Porto Pollót, Santa Teresát és Capo Testát. A Gallura túra részletes leírását itt találod: http://www.sardinia-emotions.com/programok-szardinia-utazas/latnivalok-kirandulasok-eszak-szardinian/

A kirándulás végén, este 8 órára vacsorázni megyünk egy helyi “agriturismo”-ba, mely egy dombtetőre épült étterem a gránitsziklák között, csodás kilátással a tengerre. Innen a vacsora előtt még megtekintjük a naplementét.

Gasztrotúra Szardínia GalluraGasztrotúra Szardínia GalluraGasztrotúra Szardínia Gallura

Itt megkóstolhatod a tipikus szárd specialitásokat, melyek a Gallura vidéken, ahogy Szardínia nagy részén is, főleg húsból állnak.

 

Menü

Antipasti di terra/”Földi” előételek

Szárd “pecorino” juhsajt, szárd kolbász és más felvágottak, grillezett zöldségek, olivabogyó és “pane carasau”, a szárd kenyér

Primo/1. fogás

“Gnocchetti sardi”: tipikus szárd tészta paradicsomos kolbászos szószban

Secondo/2. fogás

“Porceddu”: ropogós sült malachús krumplival

Dolce/Desszert

“Seadas”: sajttal töltött, olajban sült tészta mézzel leöntve vagy hasonló tipikus szárd édesség

Korlátlan víz és szárd vörösbor fogyasztás.

Gasztrotúra Szardínia, GalluraGasztrotúra Szardínia, GalluraGasztrotúra Szardínia, Gallura

A gasztrotúra ára: 85€/fő + 40€ fő a vacsora, 65€/gyerek 11 éves korig + 40€ fő a vacsora

Az ár tartalmazza a kirándulást az esti vacsorával.

Részt akarok venni!